ساب دامین چیست؟ کاربرد ساب دامین بر سئو سایت

ساب دامین چیست؟ کاربرد ساب دامین بر سئو سایت

احتمالا بارها متوجه شده‌اید که آدرس تمام سایت‌ها یکسان نیستند و هر کدام می‌توانند متفاوت‌‌تر یا طولانی‌‌تر باشند. مثلا آدرس https://mail.google.com؛ این لینک که مشاهده می‌کنید یک ساب دامین یا زیر دامنه است.

اما Sub Domain چیست؟ چطور باید در سایت خود از ساب دامنه استفاده کنیم؟ ممکن است این دسته سوالاتی باشد که اغلب افراد با آن مواجه می‌شوند. اگر شما هم قصد راه‌اندازی یک سایت را دارید یا می‌خواهید سایت خود را گسترش دهید و با اصطلاحاتی مثل دامنه، زیر دامنه وغیره برخورد کرده‌اید، ولی نمی‌دانید چگونه و کجا باید از این موارد استفاده کنید؛ پیشنهاد می‌کنیم که حتما در ادامه مقاله همراه ما باشید.

امروز قصد داریم به معنا و کاربرد Sub Domain و تاثیر آن بر سئو پی ببریم. اما پیش از آن باید در خصوص هر کدام از اصطلاحات بالا و نحوه کارشان توضیحات کاملی را با شما به اشتراک بگذاریم. سپس به توضیح کامل و جامعی از Sub Domain خواهیم پرداخت.

Domain چیست؟

قبل از اینکه به سراغ Sub Domain برویم قصد داریم در ابتدا توضیح مختصری از دامین داشته باشیم. Domain یا دامنه در اصل نام سایتی است که شما آن را انتخاب می‌کنید. دامنه هر سایتی متشکل از اسم انتخابی به همراه پسوندهای متداول در جهان مثل com, net و org است. برای درک بهتر این موضوع بیایید تصور کنیم شما صاحب یک کسب و کار اینترنتی آنلاین هستید و سایت خود را با عنوان onlineshop.com راه‌اندازی کرده‌اید. پس دامنه شما onlineshop.com خواهد بود.

در صورتی که قصد دارید از دامنه ملی ایران استفاده کنید می‌توانید پسوند ir را به ثبت برسانید. دامنه ir یک دامین اختصاصی برای کشور ایران است که مخفف کلمه Iran است. این دامنه قیمت بسیار کمتری نسبت به دیگر دامنه‌ها دارد. بهتر است بدانید که تمام کشورها یک دامنه اختصاصی دارند که هر کدام مختص همان کشور است و معمولا با حروف اول همان کشور شروع می‌شود؛ به عنوان مثال دامنه‌ ترکیه با پسوند tr است.

ساب دامین چیست؟

Sub Domain یا زیر دامنه یا دامنه فرعی، زیر مجموعه‌‌‌‌ای از سایت شما است که این قابلیت را دارد به صورت مجزا به‌کارش ادامه دهد. به این معنا که نام Sub Domain باید از نام دامین اصلی برگرفته باشد اما جزئی از سایت به حساب نمی‌آید.

کسب و کارتان را به یاد بیاورید همان Onlineshop.com به طور مثال زمانی که این کسب و کار را راه انداختید تنها فروش لوازم بهداشتی مد نظرتان بود. اکنون می‌خواهید فروش کفش را نیز به آن اضافه کنید. اختلاف این دو محصول باعث می‌شود دوست داشته باشید جداگانه به آن بپردازید. اما همزمان می‌خواهید از اعتباری که تاکنون به دست آورده‌اید نیز استفاده کنید.

پس باید یک ساب دامین جدید به نام Shoes.onlineshop.com برای خودتان راه‌اندازی کنید. در عین حال هر دو از لحاظ اسم به یکدیگر مرتبط هستند؛ اما از نظر موتورهای جستجوگر مختلف مثل گوگل دو دامنه جدا به حساب می‌آیند و این دست شما را از خیلی جهات باز می‌گذارد. بنابراین همانطور که مشاهده کردید Sub Domain به شما امکان سازماندهی بهتر سایت‌تان را می‌دهد که به‌راحتی می‌توانید کسب و کارتان را گسترش دهید.

تفاوت دامین و ساب دامین

  • Sub Domain زیر مجموعه‌‌‌‌ای از دامین اصلی است ولی لزوما محتوای مشابه ندارند. اگرچه محتوای زیر دامنه اغلب به نوعی با محتوای دامین در ارتباط است اما می‌تواند محتوایی کاملا متفاوت نیز داشته باشد.
  • تعداد Sub Domain محدود نیست؛ یعنی یک دامین یکتا می‌تواند بی‌نهایت زیر دامنه داشته باشد. تنها کافیست نام‌های مختلفی برای آن‌ها انتخاب کنیم؛ به طور مثال Bag.onlineshop.com.
  • از لحاظ هزینه نیز هنگام خرید دامنه باید هزینه بیشتری نسبت به داشتن یک زیر دامنه بپردازید. زیرا خرید دامنه نیاز به هاست دارد؛ اما داشتن زیر دامنه این هزینه را ندارد و تنها به هزینه فضای میزبانی نیازمند است.

نحوه ساخت ساب دامین

برخلاف تصورتان از اسم Sub Domain، نحوه ساخت زیر دامنه کار چندان پیچیده‌‌‌‌ای نیست. برای این کار کافیست به سی پنل خود بروید و سپس مراحل زیر را دنبال کنید:

۱.    یک نام مناسب انتخاب کنید

در ابتدا برای ایجاد ساب دامنه باید یک نام که با نام اصلی domain شما مطابقت داشته باشد را انتخاب کنید. به طور مثال در صورتی که قصد دارید برای قسمت وبلاگ سایت خود، زیر دامنه بسازید می‌توانید نام آن را mag یا blog انتخاب کنید.

۲.    وارد سی پنل هاست خود شوید

برای ایجاد ساب دامنه، وارد پنل کنترل هاست خود شوید و سپس و با مراجعه به قسمت domains، گزینه «subdomain» را بزنید.

۳.    ایجاد زیر دامنه

با اضافه کردن دامین سایت‌تان، پوشه ساب دامین در فایل public_html قرار می‌گیرد. اگر می‌خواهید فولدر دیگری را به عنوان جای اصلی ساب دامنه انتخاب کنید در قسمت document root آن را ثبت کنید. با زدن دکمه create شما یک Sub Domain جدید دارید.

ایجاد ساب دامین در وردپرس

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است و امکانات مختلفی را در اختیار کسانی قرار می‌دهد که قصد طراحی وب سایت دارند. نکته جالب این است که علاوه بر وردپرسی که روی دامین اصلی خود نصب کرده‌اید، می‌توانید روی ساب دامنه خود نیز وردپرس نصب کنید. در این صورت ساب دامین‌تان به یک سیستم مدیریتی جداگانه مجهز می‌شود که امکان نظارت کامل و مدیریت کارآمدتر سایت را به شما یا ادمین‌تان خواهد داد.

کاربرد ساب دامین برای سایت

زیر دامنه یا Sub Domain بسیار کاربردی است؛ به گونه‌‌‌‌ای که شما می‌توانید از آن برای نظم بخشی به سایت خود استفاده کنید. همانطور که پیش‌‌تر نیز اشاره کردیم مثلا به آنلاین شاپ خود می‌توانید بخش‌های دیگر اضافه کنید؛ مثلا دارای عنوانی متفاوت، اما با پسوند دامین اصلی خودتان این کار را انجام دهید.

برخی از سایت‌ها، بازدیدکنندگان زیادی دارند. تعداد کاربر بالا، باعث کندی دامین می‌شود. بنابراین اضافه کردن یک Sub Domain می‌تواند بارِ دامین را کاهش دهد. در این صورت کاربران به زیر دامنه ایجاد شده رجوع می‌کنند و سرعت دامین اصلی افزایش می‌یابد.

یکی از کاربردهای Sub Domain اختصاص دادن یک سایت به زبان‌های مختلف دنیا است. یعنی اگر صاحب سایتی هستید که مخاطبان بین‌المللی دارید، می‌توانید به هر زبان یک زیر دامنه اختصاص دهید.

برخی از سایت‌ها هم کاربر محور هستند. به این معنا که محتوای وب سایت توسط کاربران تولید می‌شود. در این مواقع اگر برای کاربران مختلف، انواع ساب دامین ایجاد کنید؛ هم سایت نظم بیشتری پیدا می‌کند و همچنین مسئولیت محتوایی که کاربران تولید می‌کنند از گردن سایت اصلی ساقط می‌شود. یعنی اگر مطالبی متناقض با قوانین کشور منتشر شود، سایت اصلی به عنوان پاسخگو مطرح نخواهد شد.

ایجاد Sub Domain‌های مربوط به نسخه موبایل، اطلاعات شخصی، کاربران مختلف، برندسازی، محتواهای گوناگون، وبلاگ سازی وغیره از جمله کاربردهای Sub Domain به حساب می‌آید. اینکه چه استفاده‌‌‌‌ای می‌خواهید از زیر دامنه‌ها داشته باشید تا حد زیادی به حرفه شما، سایت‌تان، کاربری که نیاز دارید و حتی خلاقیت شما در نظم‌دهی ارتباط دارد.

ساب دامین و ساب دایرکتوری؛ کدامیک برای سئو بهتر است؟

اگر مشغول طراحی یک وب سایت هستید ممکن است در تمایز دو گزینه Sub Domain و ساب دایرکتوری (subdirectory) یا ساب فولدر به مشکل بر بخورید. ساب دایرکتوری یا همان زیر شاخه در اصل انجام طبقه‌بندی داخل سایت اصلی است. ساب فولدر، پوشه‌‌‌‌ای است که با ایجاد آن می‌توانید داخل فضای سایت نظم ایجاد کنید. بنابراین ساب فولدر چیزی جدا از سایت شما به حساب نمی‌آید.

باز هم به مثالی از سایت خودتان باز می‌گردیم. زیر شاخه در سایت شما به شکل onlineshop.com/subdirectory ثبت می‌شود با تصور اینکه چه پوشه‌‌‌‌ای ایجاد کرده‌اید. در حالی که ساب دامین به این bag.onlineshop.com صورت بود.

اینکه متناسب با چه محتوایی می‌خواهید دسته‌بندی کنید و سایت‌تان را نظم ببخشید، می‌توانید یکی از این دو روش را انتخاب کنید. کافیست به مزایا، معایب و کاربردهای هر کدام دقت نمایید. اما حتما می‌پرسید کدامیک انتخاب بهتری است؟ پیشنهاد ما Sub Domain است؛ چراکه برای سئو انتخاب Sub Domain گزینه بهتری محسوب می‌شود.

مشکلات ساب دامین برای سایت

تا اینجای مقاله به مزایا و کاربردهای Sub Domain اشاره کردیم. اما ایجاد کردن یک زیر دامنه یا ساب دامنه ممکن است سختی‌هایی را در پی داشته باشد.

همانطور که گفته شد ساب دامنه از دامین اصلی مجزا است. هر چند که از نام آن استفاده می‌کند و احتمالا ارتباط محتوایی دارند. اما هنگام ایجاد یک Sub Domain باید این نکته را مدنظر قرار دهید که زیر دامنه نیاز به یک ناظر دارد. فرضا اگر شما برای مدیریت سایت خود از یک ادمین کمک می‌گیرید، باید بدانید که برای Sub Domain هم به همان اندازه انرژی و زمان نیاز است. این قضیه را به منظور مدیریت هزینه‌هایتان باید در نظر داشته باشید.

از دیگر معایب ساب دامین می‌توان به فضای میزبانی جدا اشاره کرد. سرویس دهنده دامنه شما می‌تواند از قبل شامل سرویس Sub Domain باشد؛ در این صورت نیازی به پرداخت هزینه میزبانی نیست. اما اگر شامل این سرویس نباشد، برای ایجاد زیر دامنه باید هزینه فضای میزبانی را بپردازید. در صورتی که تعداد زیر دامنه‌های شما زیاد باشد، ممکن است هزینه آن نیز برایتان گران تمام شود.

بنابراین درست است که Sub Domain مزایای زیادی دارد اما در ایجاد آن نیز زیاده روی نکنید. با اینکه هدف ساب دامنه ایجاد نظم است اما تعداد زیاد آن می‌تواند خود موجب پراکندگی شود. بهتر است بار نظم‌دهی را بین زیر دامنه و زیر شاخه تقسیم کنید.

تاثیر ساب دامین روی سئو

کسانی که قصد ایجاد Sub Domain را دارند شاید نگران این قضیه شوند که اگر زیر دامنه را به دامین اصلی اضافه کنند تعداد بازدیدکنندگان سایت آن‌ها کاهش پیدا کند؛ یا اینکه کم بودن بازدیدکنندگان Sub Domain موجب افت دامین اصلی شود. اما اصلا جای نگرانی نیست؛ چراکه موتورهای جستجوی مختلف مثل گوگل، ساب دامین را یک دامنه جداگانه در نظر می‌گیرد که فعل و انفعالات درون آن روی سایت اصلی تاثیر نخواهد گذاشت.

سخن آخر

قبل‌‌تر زمانی که هنوز فضای مجازی به این قدرت ظاهر نشده بود، صاحبان کسب و کار آنلاین از ساب فولدر برای طبقه‌بندی و نظم‌دهی دامین خود بهره می‌بردند. امروزه با افزایش چشمگیر اهمیت فضای مجازی طرف هستیم. مطرح شدن مباحثی مثل سئو و لزوم بالا بودن تعداد بازدیدکنندگان، جنبه‌های مختلف مربوط به سایت‌سازی را مهم‌‌تر جلوه می‌دهد.

Sub Domain‌ها راهکاری هستند برای کسانی که به هر نحوی می‌خواهند از فضای مجازی بهره بیشتری ببرند. زیر دامنه با ایجاد امکان نظم‌دهی و دسته‌بندی بهترِ محتوای سایت، گزینه بسیار کاربردی برای افرادی است که می‌خواهند کسب و کار خود را گسترش دهند، برندسازی کنند، یک سایت بزرگ را بگردانند یا به طور کلی خدماتی را به کاربر ارائه دهند.

قابلیت نامحدود ساخت ساب دامین، دست طراحان سایت را برای ایجاد هر نوع فعالیتی در فضای مجازی باز می‌گذارد. به‌خصوص که برای مبحث سئو، خطری به حساب نمی‌آیند.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *